Peki ya iyi baklavanın sesi farklı mıdır?
Bu püf noktasını, belki bir gün İmam Çağdaş baklavasını yediğinizde siz de “Hırş!” sesini duyarak öğreneceksiniz. Tabii önce baklava yemeyi bilmek gerekiyor…
İmam Usta’nın torunu ve aile şirketinin bugünkü yöneticisi Burhan Çağdaş “iyi baklavanın sesini” yöresel bir hikaye ile birlikte şöyle anlatıyor :
Bu ses tesadüfi değildir. Susuz yetişen sert buğday unundan elde edilen esnek hamur, Urfa yağı, henüz olgunlaşmadan dalından toplanan Antep fıstığı ve Elbistan’dan getirilen şekerin, en uygun ortamda ve en ince kıvamda buluşmasıyla yapılan baklavayı ağzınıza aldığınızda, damağınızda muhteşem bir tat oluşurken, bir de bu sesi duyarsınız.
İki rakip baklavacı birbirlerine dünür olmaya karar verir. Oğlan evi toplanıp kızı istemeye gittiğinde, tabii baklava ikram edilir. Yenilip içilir ve oğlanın babası eve dönerken çocuklarına sorar:
Çocuklar hemen atılır:
Çocuklar sonunda pes eder.
Baba da açıklar:
İşte baklava severlere yediklerinin kalitesiyle ilgili püf nokta !
Burhan Çağdaş’ın anlattığı bu “Hırş hikayesi, Gaziantep’e gelerek kendisiyle röportaj yapan Los Angeles Times Gazetesi muhabirinin yazısına da konu oldu.
Baklava asla çatalla, bıçakla yenmez. Çünkü o destansı çıtırtıyı duyamazsınız. Bunun için önce kabarık üst kısmı alt çenenizdeki dişlerinize denk gelecek biçimde baklavayı ağzınıza yerleştirin. Sonra yavaşça ısırın. işte baklava yemenin adabı, usulü bu.
Afiyet olsun!